Kat sini Orang nk share segala jenis masakan, biskut, kek or apa2 saja yg dinamakan makanan untuk dikongsi resepinya (klw rajin la). Nantikan menu-menunya =)
..........12 August 2011..........
>>Biskut Tart Bunga<<
Resepi untuk 1 adunan = kurang lebih 100 biji
Bahan-bahan
- 1 cawan tepung kastard
- 1 cawan gula icing
- 1 cawan planta
- 1 sedu kecil esen vanilla
- 1 cawan tepung jagung
- 2 1/2 cawan tepung gandum
- 1 biji kuning telur
- Jem nenas secukupnya
Cara-cara
>>Biskut Snow Almond<<- Pukul/putar planta dengan gula hingga kembang
- Masukkan kuning telur dan esen vanilla dan kacau lagi hingga sebati
- Kemudian, masukkan tepung kastard, tepung jagung, tepung gandum dan kacau lagi hingga semua tepung tadi sebati
- Uli adunan sehingga menjadi lembut
- Kemudian, terap adunan yang diuli tadi dengan acuan tart
- Bubuhlah jem nenas kat atas tengah tart yang diterap tadi
- Panaskn oven 180'c dan bakar sehingga masak
Resepi untuk 1 adunan
Bahan-bahan
- 250g mentega
- 1 sudu besar shortening
- 100g gula kastor
- 1/2 sudu kecil esen kopi
- 1 biji kuning telur
- 2 cawan tepung gandum
- 1 cawan nestum (dikisar)
- 2 sudu besar coffeemate
- 1 cawan tepung ubi
- 1/2 cawan serbuk badam
Hiasan
- Serbuk roti putih (breadcrumb)
- Coklat masakan
- Pukul/putar mentega, gula kastor dan shortening hingga sebati.Masukkan esen kopi dan kuning telur.Gaulkan rata
- Masukkan tepung gandum, nestum, coffeemate, tepung ubi dan serbuk badam satu persatu sambil gaulkan rata bahan.
- Uli adunan sehingga sebati kemudian terapkan adunan tersebut. Boleh juga dibentukkan menjadi bola2 kecil (snowball) jika suka
- Kemudian, bakar pada suhu 175'c selama 20 minit (blh adjust ikut kesesuain oven)
- Setelah siap dibakar, biarkan sejuk seketika kemudian celupkan biskut tadi kedalam coklat masakan yang dicairkan
- Akhir sekali, golekkan pula biskut yang bersalut coklat itu ke dalam serbuk roti putih
>>Biskut Sarang Semut<<
Resepi untuk 1 adunan
Bahan-bahan
Resepi untuk 1 adunan
Bahan-bahan
- 250g butter cup
- 1 cawan gula icing
- 3 cawan tepung gandum
- 1 cawan tepung jagung
- 2 biji kuning telur
- 1 sudu kecil esen vanila
- Coklat rice
- Cawan kertas kecil
- Pukul butter dan gula icing hingga kembang
- Masukkan kuning telur dan esen vanila kemudian gaul rata.
- Masukkan pula tepung gandum dan tepung jagung kedalam adunan.Uli sebati
- Kemudian, parutkan adunan kedalam mangkuk kecil dan sudukan kedalam paper cup.
- Taburkan coklat rice sebagai hiasan
- Bakar dalam oven dengan suhu 180'c sehingga masak selama lebih kurang 15 minit
- Biarkan sejuk dan simpan dalam bekas kedap udara